Таблиці вибору перерізу кабелю за потужністю

Категорії

 

Перетин або площа поперечного розрізу є одним із найважливіших факторів при виборі проводів. Від цього залежить максимальний струм, що безпечно пропускається.


Як правильно здійснити розрахунок для однофазної мережі?


На сьогодні розрахунок товщини кабелю можливий за класичною математичною формулою S = π (d/2)2 де d - діаметр перерізу. Знаючи значення π нескладно вивести простіший варіант:


S = 3,14 × d²/4 = 0,785d2 ≈ 0,8d2.


За допомогою штангенциркуля можна легко виміряти діаметр перерізу. Вимірявши його, легко порахувати і площу розрізу.

За статистикою 90% випадків у побутових умовах використовується мідний дріт, Так як у порівнянні з алюмінієвим він має низку технічних переваг:

• зручний та простий у монтажі;

• Витримує 40-50 вигинів, тоді як алюміній - 10-12;

• Не так швидко окислюється;

• Більше терміну служби;

• Кращі технічні характеристики.


Щоб пропустити електрику з однаковими параметрами, потрібен алюмінієвий провідник більшої товщини, ніж мідний. Це дає свої переваги при зовнішній прокладці - чим тонший кабель, тим менш помітний на загальному тлі.

Єдиним недоліком міді є її ціна, вона в 3-4 рази вища за алюмінієвий.

Що ще потрібно враховувати для вибору кабелю?

1. Товщина повинна бути достатньою для проходження передбачуваної електрики, при цьому не повинно бути нагрівання вище 60°C. Це найважливіший фактор, адже нагрівання жил за гранично допустиму температуру може спровокувати спалах або аварію в електромережі;

2. Товщина має бути достатньою для механічної міцності. Наприклад, для підвісного монтажу деякі види посилюються сталевим тросом. Це збільшує міцність лінії під ваговим навантаженням.

За силою струму або сукупної потужності споживачів можна дізнатися який кабель вам найбільше підійде. Знаючи один із цих параметрів, нескладно розрахувати другий, а потім зіставити отриманий результат за таблицею норм (Правил установки електроустаткування) ПУЕ.

*Це усереднені дані за ідеальних умов. Тому перед вибором кабелю необхідно врахувати особливості установки, середовище прокладання кабелю та інші особливості.

Як ви помітили по таблиці, що прихованої прокладки допустимий показник сили струму (А) менше, ніж відкритої. Це викликано тим, що в стіні або трубі тепловіддача менше і швидше відбувається нагрівання, відповідно, ймовірність оплавлення ізоляції вище. Існує правило, чим більше кількість щільно укладених кабельних ліній в одному каналі, тим менше навантаження вони витримують.

Якщо згадати уроки з фізики
Сила струму (А) залежить від сукупної потужності споживачів. Кожне включення електроприладів у розетку споживає лише необхідні йому вати електрики. Чим більше приладів, тим більше навантаження на кабель і відповідно вищі параметри електрики.

В однофазній електричній мережі силу струму можна розрахувати за формулою I = P/U, де P – сумарна потужність споживачів, Вт, а U – напруга, В.
Наприклад, Ви запланували прокласти проводку для одиночної розетки на кухні, до якої точно ніколи не підключатимуться розгалужувачі (трійники). За формулою вище можна обчислити передбачуваний набір електротехніки:
Найбільше навантаження дає електрочайник – 1,5 кВт. Знаючи, що в однофазній мережі напруга – 220 В, робимо прості обчислення:

1500 Вт/220 В = 6,8 А.

Для цього прикладу Вам підійде ППВ або ВВГ на 1,5 мм²

А тепер давайте змоделюємо іншу ситуацію, коли у Вас кілька розеток, прилади включені (Кухонний комбайн 0,7 кВт, електрочайник 1,5 кВт, хлібопічка 1 кВт, мікрохвильова піч 1,4 кВт, міксер 1 кВт) одночасно (наприклад, готується вечеря для великої компанії ). Сумарне навантаження дорівнюватиме:

0,7 кВт + 1,5 + 1 + 1,4 + 1 = 5,6 кВт.

Тепер можемо підрахувати ампери:

5600 Вт/220 В = 25,5 А.

В даному випадку одного кабелю на 1,5 мм буде мало, необхідний більш товстий аналог на 4 мм.

Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*